Stichting
Fokregistratie & Gezondheidsbeheer
voor alle Honden
More Website Templates @ TemplateMonster.com - March 12, 2012!

Stichting

Stichting FGH is geen rasvereniging, heeft geen leden, heeft statutair geen winstoogmerk, is geen commerciële instellingen en bestaat uit een team vrijwilligers.
Donaties zijn altijd welkom.

Dit team vrijwilligers bestaat uit:

   Bestuur
  Webmaster
  Fokbegeleiding en administratie
  Vullen en up to date houden databasebase: Oudduitse Herders
  Vullen en up to date houden databasebase:Chodsky Pes
  Vullen en up to date houden databasebase: Border Collie
  We worden ook bijgestaan door een aantal dierenartsen/ genetica en fokspecialisten

Midden 2014 zijn wij gestart met de Stichting Fokregistratie en Gezondheidsbeheer (Ras)Honden, kortweg Stichting FGH, met als doel het fokken van honden zodanig te verbeteren dat de levensverwachting van een pup aanzienlijk wordt verbeterd. Om dit goed te onderbouwen, hebben we in de afgelopen jaren een grote database opgebouwd, waarin we elke combinatie, ongeacht of dit om een FCI erkend of een niet FCI erkend ras gaat, kunnen monitoren op de mate van inteelt c.q. verwantschap en het voorkomen van erfelijke gebreken binnen de lijnen van de gekozen combinatie ouderdieren.
Voor vragen over genetica hebben wij contact met Genetic Counselling Service, de autoriteit in Nederland op het gebied van populatiegenetica.

Stichting FGH werkt voor genetische ondersteuning samen met Genetic Counselling Services (GCS).
Oprichters van stichting FGH, AnneMarie van Krimpen en Rob Hoekstra, zijn al een geruim aantal jaren voorvechter van een gedegen afstammingscontrole tot tenminste 8 generaties terug. In combinatie met een DNA onderzoek voor de bij het betreffende ras bekende erfelijke afwijkingen is dit de enige mogelijkheid om verder verval van de gezondheid van de rashond tot staan te brengen. Daarnaast is het verantwoord inkruisen van vreemd bloed (outcross met een vergelijkbaar ras) dé methode om een ras weer gezond te krijgen zonder dat de kenmerken van een ras geheel verloren gaan. Hiervoor is centralisatie van de afstammingsregistratie een absolute noodzaak. Dit is de enige manier om een duidelijk beeld te krijgen van de gezondheid van een populatie.