Stichting
Fokregistratie & Gezondheidsbeheer
voor alle Honden
More Website Templates @ TemplateMonster.com - March 12, 2012!

DNA Afstammingscontrole

Vanaf 1 juni 2014 moeten alle FCI erkende rashondenpups een verplicht DNA-afstammingsbewijs hebben.

Voor de niet FCI erkende rassen geld deze verplichting echter niet.
Stichting FGH is echter van mening dat juist deze DNA afstammingscontrole van groot belang is als onderbouwing van onze database waaruit de inteelt van combinaties wordt berekend Van alle hondenpups en hun ouders wordt daarvoor DNA afgenomen en bewaard voor gezondheidsonderzoeken.

Dat is goed nieuws voor pupkopers en rashondenfokkers. Zo is zeker dat de opgegeven ouders ook echt de ouders zijn, maar kan ook veel gerichter gewerkt worden aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden.

Welke mogelijkheden zijn er:


Pup(s) van rashonden waarvan u een stamboom aanvraagt bij de Raad van Beheer (RvB). U kunt op de webiste van de RvB lezen hoe dit in zijn werk gaat.
Pup(s) van rashonden waarvan u geen stamboom aanvraagt bij de RvB. U kunt dan door een bevoegd dierenarts een DNA profiel laten afnemen.
Pup(s) van niet-rashonden. U kunt dan door een bevoegd dierenarts een DNA profiel laten afnemen.
Pup(s) van rashonden zonder stamboom. U kunt dan door een bevoegd dierenarts een DNA profiel laten afnemen.

Voor alle bovengenoemde opties heeft u altijd een DNA profiel van beide ouderdieren nodig.

Hoe gebeurt de DNA-afname?


DNA-afname bij de reu dient bij voorkeur te gebeuren bij de fokker waar de reu is ingezet.
Dit kan wanneer de dekreu aanwezig is bij het chippen van de pups door de dierenarts. De fokker is verantwoordelijk voor het maken van duidelijke afspraken hieromtrent met de dekreu eigenaar.
Uiteraard is de dekreu eigenaar vrij om voorafgaand aan de dekking zelf een DNA registratie aan te vragen bij de dierenarts waardoor het DNA-profiel bij aanmelding van de dekking reeds in het bezit is.
DNA-afname bij de teef en pups dient eveneens door de dierenarts te worden uitgevoerd tijdens het chippen van de pups.
De DNA-afname vind plaats door het afnemen van wat wangslijm (zogenaamde swab) met een daartoe geschikte /goedgekeurde swab.
De dierenarts gebruikt speciale formulieren voor de verzending van de DNA swaps.
Na controle van de chip (en indien aanwezig de stamboom) van uw hond neemt de dierenarts het wangslijm af. Dit wordt samen met het formulier opgestuurd naar het laboratorium dat het DNA-profiel bepaalt en het DNA bewaart.
Het DNA-profiel moet bij voorkeur beschikbaar zijn als er dekaangifte wordt gedaan, maar op zijn laatst bij de geboorteaangifte.

U kunt ook zelf een dierenarts en laboratorium naar keuze regelen.
Als uw dierenarts DNA-materiaal wil afnemen dat gebruikt kan worden voor de verplichte DNA- afstammingscontrole, is het belangrijk dat aan de volgende punten wordt voldaan:
De dierenarts zorgt zelf (of via het laboratorium) voor het juiste materiaal om DNA af te nemen, te bewaren en te versturen naar het laboratorium.
De dierenarts controleert de identiteit van de hond voor afname van het materiaal, en levert een verklaring waarin hij/zij aangeeft dit te hebben gedaan.
De dierenarts neemt het DNA af en stuurt het DNA in een verzegelde envelop naar een geaccrediteerd laboratorium (ISO17025).
Het DNA-profiel dient te voldoen aan ISAG2006 normen.

De laboratoria in Nederland zijn.
Dr. van Haeringen Laboratorium/VHL Genetics.
IDEXX VetMedLab (in samenwerking met laboratorium Eurofins Medigenomix).
Euregio (in samenwerking met Institute of Veterinary Medicine, University of Göttingen).

Meer informatie over DNA